Peter Porker képregényei

Peter Porker képregényei

Dredd bíró - Eredet (Judge Dredd: Origins) képregény bemutató

2020. március 14. - Peter Porker

„- Vissza fognak helyezni a kriogenikus kapszulába. Az a bolond ötletük támadt, hogy egy nap a lelkemet át tudják majd tenni egy másik testbe… mondtam nekik, hogy ez már megtörtént. Itt van Joe és Rico.
- Mi nem hagyjuk el.
- Ha csak félig olyan jól tudnánk csinálni, mint Ön tette, becsületünkre válna.
- Félig nem elég jó. Csináljátok jobban. Egyáltalán mit értem el? Mit tettem?
- Ön állította fel az igazságszolgáltatásunkat, Uram. Senki sem tehetett volna többet.
- Helyreállította a rendet, elérte, hogy az emberek tiszteljék a törvényt.
- Rend, tisztelet… Igen, elértem, hogy féljenek tőlünk. De azt kérdem magamtól: boldogok az emberek?
- Uram, a boldogságnak semmi köze nincs ehhez. Nem a mi dolgunk boldoggá tenni őket.”

(részlet Fargo főbíró Dreddel és Ricoval folytatott beszélgetéséből, Judge Dredd Origins, Rebellion, 2007., írta: John Wagner, ford.: jómagam)

Nem gondoltam volna, amikor elkezdtem a képregény olvasását, hogy ekkora élmény lesz. Visszatérés a számomra nagy értékű régi történetekhez. Ugyanis Dredd eredettörténete visszavezet egészen a Cursed Earth Sagáig. Na de ne szaladjunk ennyi előre.

Aki nem olvasta anno a Cursed Earth Saga bemutatómat, az alábbi linken megteheti. Cursed Earth Saga gyorstalpaló: https://tinyurl.com/txmd9j2

A képregény első fejezete a Kapcsolatok címet viseli. Két mutáns az elátkozott földről hamis papírokkal bejut Mega City-1-be egy bizonyos dobozzal, aminek a tartalmát rejtély övezi. Amerre járnak, hullanak az emberek. Akikkel kapcsolatba kerülnek, meg kell ölniük. A doboz végül eljut az Igazság Nagycsarnokába Hershey főbíróhoz, viszont, hogy mit rejt a doboz, nem tudjuk meg, csak a következő fejezetből. Kev Walker rajzai nagyon „mignolásak”, a színek használata is hasonló a Hellboy alkotójáéhoz. A történet csavarjai viszont, a karakterek, főleg a mutkók fantasztikus atmoszférát teremtenek. Az egyik mutinak a mutációja is nevet visel, ő az első képen az emberünk mellkasán lévő szem és száj, becsületes neve Chuck Titman (csöcsember? :D) és ritka nagy tapló. Ez a fejezet vérbeli krimiket idéz, nagyon élvezetes olvasmány és jól építkezik.

Viszont ami nekem igazán tetszett a könyvben, az csak ezután következett. A dobozban ugyanis nem egy tömegpusztító fegyver, bomba, akármi van, hanem egy váltságdíjkérő levél, mellette pedig egy élő biológiai anyagmaradvány, amit megvizsgálva arra jutnak, hogy Fargo bíróé, aki már régóta halott. Hát a holtteste már nincs a sírban, annyi szent… Ő volt a Dredd világának társadalmi rendjét meghatározó igazságszolgáltatás atyja, mellesleg belőle klónozták Dreddet és Ricot, a két „testvért”.

Dredd elindul válogatott csapatával, hogy kinyomozza a rejtélyt, vajon ki állhat emögött az egész dolog mögött, és mi van Fargoval. Talán tényleg életben lehet? Útjuk az elátkozott föld kellős közepébe vezet. Igen! Imádom az elátkozott földet. Ott mindig valami egetverő nagy kaland kerekedik. Most sincs ez másként.

Az elátkozott földön van egy kis mellékszál mutkókkal, akik mindannyian több fejjel születtek, majd Dreddék megküzdenek Fargoville agybeteg lakosaival, akik – mivel klón – Isten és Eustace Fargo emléke elleni halálos bűnként élik meg a létezését. Szerencsére az igazi Fargo leszármazottak – a főbírónak volt egy tesója, és neki elég széles a rokonsága – megmentik Dreddet, akit tesóként üdvözölnek. Időközben még egy másik mutáns hadsereget is a pokolra küldenek, mert éppen rosszkor voltak rossz helyen.

Na de ami a lényeg. Ugye a képregény az 1500-1519 progokat öleli fel, viszont ami a történet zsenialitása, hogy folytatja a Cursed Earth Saga (61-85 prog, 1978.) eseményeit, és erre csak akkor jöttem rá, amikor Booth elnök vámpír nővérdroidjai megjelennek a színen. Azt hittem, agyam eldobom.

Jaj, de megint előre rohantam. Dreddék, mielőtt találkoztak volna a droidokkal, beszorulnak egy barlangba, mivel tűzeső esik, az meg annyira nem tesz jót a frizurának. Közben Dredd elmeséli élete történetét. Mesél a társainak Booth elnök megbundázott elnökké választásáról, a bírósági rendszer megreformálásáról, hogy Booth elnök miatt robbant ki az atomháború. Mesél a polgárháborúról, amiben neki és testvérének is jelentős szerepük volt, fiatal léttükre, a főbíró testőreiként. Tényleg rengeteg infót kapunk a kezdetekről.

Viszont amikor megérkeznek célállomásukhoz, a Cursed Earth Sagában életben hagyott Booth elnök köszönti őket, mint az átokföldi segghülye félmutkó parasztok vezetője, és az elnöki pozíció visszakövetelője. Dreddék nem adnak neki sok esélyt. Kisebb ramazuri tör ki a „hillbillyk” és a bírók között, aminek az lesz a vége, hogy Booth elnököt élő pajzsként használják a bírók, viszont az alattvalói nagyban tojnak erre és szitává lövik „vezetőjüket”, aki csak ígérgetett nekik. A bírók egy cselnek hála győznek végül és Fargo kriokapszulája is hazatér velük.

Hiába mentik meg a kapszulát, az egy meghibásodás folytán kiolvasztja Fargot, aki halálos ágyán magához hívja fiát, és szétrombol mindent, amit Dredd felépített magában. Ugyanis Fargo a rendszert csak átmenetinek szánta, és úgy gondolja, hogy pont ők lettek a szörnyek, az amerikai álom gyilkosai és megkéri fiát, változtasson, mert erre csak ő lenne képes. Dredd ezt inkább megtartja magának.

A fenti kis videót a képregényből származó képekből raktam össze, remélem meghozta a kedveteket Dreddhez. A képregényt John Wagner írta, Carlos Ezquerra és Kev Walker rajzolta.

 Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterporkerkepregenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr6615520932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása