Peter Porker képregényei

Peter Porker képregényei

Sandman-Az Álmok Fejedelme első kötet kiveséző

2020. március 27. - Peter Porker

Sziasztok!

A Fumax Kiadó 2019-ben adta ki a Sandman - Az Álmok Fejedelme első kötetét, mai bejegyzésem tárgya ezen gyönyörű kötet lesz. Spoileresen természetesen.

Maga a kötet sok száz oldalas védőborítós keménykötéses gyönyörűség, rengeteg plusz tartalommal (lábjegyzetek, jegyzetek, vázlatrajzok) a képregény megalkotásával kapcsolatban. A kötet végén lévő lábjegyzetek segítenek eligazodni a kevésbé tájékozott olvasónak (nekem is) hogy ki kicsoda a történetben, vagy az irodalmi utalásokat is megmagyarázza, mert abból bizony van jó pár. Röviden annyit, hogy Neil Gaiman zseni.

A kötet több hosszabb-rövidebb történetet tartalmaz, ezek közül alig tudtam kiválasztani a kedvencemet, de hosszas tanakodás után azért sikerült.

A főszereplő az Álmok Ura, a Halál testvére, egy a halhatatlanok közül, akik az idők végezetéig velünk lesznek. Uralják az életünket, vagy éppen mi uraljuk az övéket. Nem tudhatjuk pontosan. A történet elején az Álomurat rabságba ejtik, eredetileg a Halált akarták elfogni egy okkult szekta tagjai, viszont hiba csúszik a dologba. 6 évtizedes rabsága alatt az Álomvilág darabjaira hullik, és ezt igyekszik az első hosszú történetben rendbehozni és hatalmát visszaszerezni.

A történetekben az tetszik, hogy nem volt olyan köztük, ami nem váltott volna ki valamilyen hátborzongató érzést belőlem. Sandman alapvetően marha menő csávó, egy kimért, megfontolt, majdnem mindenható lény, aki az álmaink felett őrködik, legyenek azok jók, vagy igazi rémálmok. Mindenből kapunk. Gaiman a lélek legmélyebb bugyrait tárja elénk. Az a helyzet, hogy az Álomúr olyan szereplő a történetben, akiért nem kell aggódnunk, megjelenik, és úgy történik, ahogy ő akarja. Ha nem lenne így, ráküld az ellenfelére valamilyen rémálmot (ki ne ismerné azt, amikor azt álmodod, hogy felébredsz, az örök ébredés mondjuk elég rosszul hangzik nem?), vagy például az ötletek el nem fojtható áradatát küldi rád, amivel az őrületbe kerget.

A sorozatfüggők éves kongresszusán sem a Dr. House vagy a Star Trek rajongói jelennek meg. Itt a díszvendég nem egy filmsztár, hanem egy megtestesült álom (rémálom), a Korinthoszi, akinek a szemei helyén is fogak vannak, és mellesleg sorozatgyilkos. Egyébként a kongresszus minden tagja az. Bizarr, hátborzongató történet, egy lány főszereplésével, aki elveszett öccsét keresi.

A személyes kedvenc történetem a kötetből a bolygó zsidó története, akivel Sandman alkut köt, hogy addig nem hal meg, amíg ő maga nem akarja. Százévente találkoznak egymással egy fogadóban, és a zsidónak akármilyen is a sorsa, élni akar. Tényleg fantasztikus történet az élet szeretetéről (nekem azt jelentette).

A Kalliopé című fejezetben egy olyan íróról olvashatunk, aki megerőszakolja a múzsát (szó szerint).

A képregényben olvashatunk két történetet a Halál főszereplésével is, ezek korábban már külön kötetben is megjelentek nálunk. Az egyikben arról olvashatunk, amikor Sandman visszanyeri hatalmát, céltalanná válik az élete, viszont testvére ráébreszti, hogy amíg ember él a Földön, nekik is dolguk lesz. Persze ezt egy csomó ember szívszorító sorsának bemutatásán keresztül, természetesen mind meghalnak valamilyen okból. Szívszorító történet. A másik történetben egy depressziós, megnyomorított szuperhős akarja a Halált.

Ennyit gondoltam mára. Remélem így tudtam érzékeltetni a Sandman hangulatából egy kicsit. Itt van a polcon a második része is. Hehe. Hamarosan...

Ha tehetitek, maradjatok otthon.

A képen a kötet és az abból kiemelt rajz látható az Álmok Fejedelméről.

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterporkerkepregenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr7415563102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása