Peter Porker képregényei

Peter Porker képregényei

Dredd bíró: Az elátkozott föld (Cursed Earth Saga)

2020. február 07. - Peter Porker

Sziasztok!

Mai blogbejegyzésem témája Dredd bíró lesz. Őszintén szólva nem gondoltam, hogy egy bejegyzésnél többet érdemel a téma, de ahogy a mai alanyt elolvastam, rájöttem, hogy simán többet kell foglalkozni vele. Szóval a következő hetek apropója a blogon:

picsart_02-07-01_07_33.jpg Dredd a különböző képregényekben, régen, és ma. Ennek jön az első része, olvassátok szeretettel.

 A mai alany a Cursed Earth Saga, főszerepben az Átkozott föld. 1978-ban jelent meg először, a 2000AD magazinban (61-85 prog), nekem egy bookdeporol rendelt zsebkönyv formátumban van meg (2013-as kiadás, 160 oldal).

 No már most. A képregénynek ilyen formátum nem egy tökéletes megoldás, mert az A5 alapú zsebkönyvecske igen nehezen olvasható, lehet azért is, mert szemüveges vagyok, de hagyjuk is, mert nekem igazi retro érzést adott az egész. Térjünk is rá a történetre.

 „-Vámpírok… romos kastélyok… Bíró, ugye nem hiszel ilyen hülye legendákban?

- Minden legendában Spikes van valami igazság! És ezt add össze… Ott a romos kastélyunk… Fort Knox. Amit egy fúziós bomba rombolt le az atomháború idején.”

 2100-ban járunk, 30 évvel az atomháború kitörését követően. Dredd Mega City 1 bírája különleges megbízatást kap. Mega City 2-ben halálos járvány tör ki, a káosz mérhetetlen mértéket ölt, viszont van vakcina, amit Dredd egy válogatott csapattal elvihetne az átkozott földön keresztül. Néhány bíró, harci droid, és Spikes a punk motoros bűnöző elindul a veszélyekkel teli hosszú útra.

 Útjuk során mutánsokkal, útonállókkal, repkedő patkányokkal (tényleg repkedő mutáns patkányokról van szó), robot vámpírokkal, feltámadt őshüllőkkel és egy robot hadsereggel (az átkozottak légiójával) is kénytelenek megküzdeni. A harcok során Dredd csapata folyamatosan morzsolódik, de egy különös állat, egy messzi bolygóról érkezett Tweak nevű lény is csatlakozik hozzájuk.

 Ha a kedvenc részemről kérdeznétek, kettőt mondanék a könyvből. Az egyik a robot vámpíros sztori, amikor is egy hibernációs kamrába zárt, a 30 évvel korábbi atomháborút kirobbantó bukott Booth elnök (az USA utolsó elnöke) nővér droidjai változnak vámpírrá, hogy gazdájukat életben tudják tartani. Booth elnököt a bíróság elítélte emberiség elleni bűntettekért, halálra viszont nem ítélhették az Egyesült Államok utolsó elnökét (nem volt szívük), ezért egy krio kamrába zárták 100 évre. A fort knoxi katonai erődítménybe helyezték ezt a kamrát és droidokat bíztak meg az elnök életben tartásával, vérének cseréjével. Amikor egy bomba eltalálta az elnök börtönét, a vérkészletek megsemmisültek, ezért a drodiknak – követve programjukat – más eszközökhöz kellett nyúlni, hogy vért szerezzenek az elnöknek…

 A másik kedvenc kis történetem Satanus, a feltámadott T-rex története volt. A képen is látszik, hogy – többek között – Dreddet is szeretné megcsócsálni. Nekem személy szerint az volt a nagyon érdekes, hogy Pat Mills 12 évvel a Michael Crichton-féle regény, a Jurassic Park megjelenése előtt már felvetette az őslények feltámasztásának és egyfajta rezervátumba zárva mutogatásának koncepcióját. Satanus marha mérges az emberiségre, hogy 65 millió évvel a halála után feltámasztották és kínozták, ezért minden embert az ellenségének tekint. Nagyon tetszett, ahogy az író az óriásgyík szemszögéből mutatta be a történteket, hogy mit gondol az őshüllő a maga primitív csökevényes agyával. Nagyon tetszett ez a retro ábrázolásmód, láthattunk ilyet a Conan kegyetlen kardjában is, amikor Conan egy „sárkánygyíkkal” harcol. Külön kiemelném, hogy nagyon jól áll neki, hogy nem színezték ki.

Ebben a kötetbpicsart_02-07-01_08_30.jpgen egy nagyon sokszínű történetet ismerhettem meg Dredd bíróról és brancsáról. És Stomm! Sajnáltam minden hősi halottat, akik a jó cél érdekében áldozták életüket.

 A képregény szarkasztikus humorban gazdag, és sokszor indirekt. Dredd statikusan kemény csávó, sokszor elhangzik a szájából, hogy bizony itt már nincs mit tenni, csak csendben meghalni…

 Örülök, hogy elolvastam Nyelvezete olykor nehézkes, a tájszólásokhoz, a „22. századi szlenghez” azért hozzá kell szokni, de ez is adott egy plusz élményt, ízt. Sok képregényt olvastam már angolul, de ez tetszett eddig a legjobban az eredetisége miatt.

 Jó szívvel ajánlom! Sziasztok!

picsart_02-07-01_07_55.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://peterporkerkepregenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr7615463622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása