Peter Porker képregényei

Peter Porker képregényei

Dredd bíró - Necropolis

2020. május 28. - Peter Porker

Sziasztok!

Ma ismét egy Dredd bíró képregényt hoztam el nektek. A címben szereplő Necropolist, ami a 2000AD Magazine 672-699 progjaiban jelent meg, és a két "Dredd-isten", az író John Wagner és a rajzokért felelős Carlos Ezquerra közös alkotása.

„-Hallottam erről, de el se tudtam képzelni.
- Tudod az Átkozott Föld hirtelen egy meleg és simogató helynek tűnik. Mit szólnál hozzá, ha Texas Város felé vennénk az irányt, lássuk, valamivel cselekvésre ösztökélhetjük-e őket. Fel kell fogniuk, a következők ők lesznek.
- Kimaradtak a Sov háborúból, ebből is ki akarnak majd maradni. Nem. Be kell mennünk. Nem tudom, mit tehetünk, egyáltalán vannak-e még élő polgárok, akiket megmenthetnénk, de egy kis hang azt súgja a fejemben… mennünk kell. Nem adhatjuk fel! Le tudjuk győzni ezeket a szörnyetegeket!
- Igen? Nekem meg azt súgja valami, hogy szét fogják rúgni a seggünket.”

[Dredd és Mcgruder (korábbi főbíró) beszélgetése a Nekropolisz (korábban Mega City 1.) kapujában, ford.: jómagam]

Mik is a Necropolis közvetlen előzményei? Dredd már nem az a kitartó bíró, akire építették az egész rendszert. A képregény elején egy bevezető elárulja nekünk, Dredd csalódott a rendszerben, és elindult a hosszú útra az Átkozott Földön. Helyét átvette egy klón, Kraken, akinek minimum kérdéses a rátermettsége. Kraken úgy kerül a képbe, hogy korábban egy a rendszer megbuktatására megesküdött „testvériség” (Judda) klónoztatta ki, viszont most már ő Dredd. Vagy mégsem?

A Necropolis története itt indul. Megismerhetünk egy házaspárt, Xenat és férjét, akikhez bekopogtat a megtestesült halál. Halál bíró és társai egy lakótömbben mészárlást rendeznek, aminek hamar véget vetnek a helyszínre érkező bírók, ezért menniük kell. Viszont Xenát megérinti Halál, így egy kis változás megy végbe a nőben. Szerelmes lesz a Halál bíróba, és bármit megtenne, hogy visszahozza őt Mega City 1-be.

Halál bíró és társai egy másik dimenzió szülöttei. Egy olyan dimenzióé, ahol maga az élet a legfőbb bűn. És amikor megtalálták az utat ebbe a dimenzióba, kedvet kaptak az itteni élet teljes megsemmisítésére.

Xena tehát először is feláldozza férjét egy oltáron, ezzel átengedi Halál nővéreit, a bányarém-nővéreket, akik megbabonázzák Krakent, hogy egy pszi-divíziós bírót elraboljon nekik. Ugyanis Agee bíró tudata sokkal erősebb, mint Xena-é, így a két világ között megépül a híd, amin a gonosz, de legalább bűnronda bírók átjöhetnek bulit csapni. Le is győzik a bírók hadseregét egy pszi támadással, ami miatt mindenhol szörnyeket látnak a katonák, így lényegében egymást lövik cafatokra.

Eközben Old Man Dredd az Átkozott Földön éldegél. Az a bizonyos kis hang nem véletlenül kér tőle segítséget. Ugyanis Anderson bíró megsebesül a harcokban, kómába esik, de mentális képességeinek hála jelet küld a rég elveszett bírónak. Útja során találkozik Mcgruder volt főbíróval, aki nő létére egy szakállas férfivé öregszik. Hála az atomsivatagnak.

Amire odaérnek Mega City 1-be, annak helyén már Necropolis áll. A bírók a Nővérek hatására átállnak a Halál bíró oldalára, viszont a kadétokkal nem is foglalkoznak. Ennek hála néhány kadét megmenti Anderson bírót, miközben Dredd is bejut a városba. Anderson figyelmezteti Dreddet, hogy a Halál és nővérei hatalma Agee bírón áll vagy bukik, így meg kell szegényt ölni, amivel száműzhetik a nővéreket ebből a dimenzióból.

Hajtóvadászat indul, ami során Dredd felrobbantja Agee bíró börtönét. Ez gyorsan ment. Halál bíró ereje meggyengül, így Andersonnal karöltve börtönbe zárják a gonosz bírókat, vagy azok lelkét. Kiből mennyi maradt. Dredd a végén megöli Krakent, mert unta a pofáját (meg azért, mert Kraken meg sem próbált ellenállni a szörnyek pszichikai manipulálásának).

Ismételten egy nagyon jó képregényt olvashattam el, magamnak hála. :D A képregény rajzai, festményei fantasztikusak. A Necropolis világa lebilincselő, Halál bíró és szolgái morbidak, de rendkívül viccesek. A kedvenc részem az Elátkozott Földesen kívül az volt, amikor a rémbírók a kadét gyerekeket üldözik. Az igazi horror volt. Királyság.

A bejegyzés trackback címe:

https://peterporkerkepregenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr4115714480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása