Peter Porker képregényei

Peter Porker képregényei

Transmetropolitan képregénybemutató (18+)

2021. január 23. - Peter Porker

Sziasztok!

Nem gondoltam, volna, hogy a karácsony előtt beszerzett, hírből sem ismert képregény, a Fumax Kiadó gondozásában megjelent Transmetropolitan lesz 2020. legérdekesebb, legmegbotránkoztatóbb és legviccesebb megjelenése. Warren Ellis képregénye meghökkentő világot épít fel, a cyberpunkra jellemző jegyekkel. Az első kötet zsenialitását nem tudom, hogy lehet-e überelni. Lesz még kettő... ha szerencsések vagyunk, legalább ugyanilyeneket kapunk.

"- Ez a fiú fura, Channon. Cseréld vissza, vagy add el egy bontónak.
- Aha, ja. Fogadjak el szerelmi tanácsot attól, akinek a volt felesége nem hajlandó kijönni a hibernálásból, amíg az exe él...
- Ezt meg ki mondta?
- Te.
- Kussolsz. Tévét nézek."
(részlet a képregényből, ford.: Holló-Vaskó Péter)

Te mit tennél egy olyan világban, ahol megfelelő biztosítással lényegében még embert is ölhetsz? Ahol a republikánusokat rezervátumba dugják? Ahol beállhatsz a tranziensekhez, akik transzfajú emberek, az ember és az űrlények határmezsgyéjén? Mit szólnál a ködlöncökhöz? Akik az emberi testük elporlasztásának energiájából működő nanorobotokká változva élnek ködszerű életet? Ahol elérhető a hibernáció, bár eléggé bizonytalan az emberi agyra gyakorolt hatása, és nem mellesleg a fej levágására van szükség hozzá? És ez még csak a felszín.

Spider Jerusalem egy hegyen élt remeteként 5 éven keresztül, ahol viszonylag boldogan, és zavartalanul teltek a napjai, szerencsétlenségére visszatér a városba. És utálja az egészet. Spider kőbunkó, mégis valamilyen módon benne az ember magára, vagy egy részére ismerhet. Vagy szeretne olyan laza lenni, mint ő. Viszont Spider annyira az igazság megszállottja, hogy nem rest bárkit és bármit felhasználni a célja eléréséért. És persze mindenki kapja be.

Spider a nagy szókimondásban rengeteg galibát okoz, viszont kalandjain keresztül megismerhetjük ezt az új bizarr világot, amiben élni kényszerül, annak minden mocskával együtt. Közben sokan ilyen-olyan okból vadásznak rá, de ami a legrosszabb, hogy sokan szeretik...

Hatalmas gratula a kiadónak ezért a képregényért. A kivitelezés gyönyörű. Matt, vastag papírra lett nyomtatva, ami üdítő. És a fordítói munka is szerintem zseniálisra sikerült, egy igazán új, élvezetes és ehhez a világhoz illő speciális nyelvezetet olvashatunk ebben a képregényben. És káromkodások változatos tárházát. Igaz? Te bunkó kis retek. Hatalmas. És az is nagyon bejött, hogy sok helyen a falfirkák, feliratok is lefordításra kerültek. Tényleg igényes munka.

A történetek humorosak, a szereplők nagyon jól összehangoltak. A képregény letehetetlen olvasmány. A The Boys-on röhögtem utoljára ennyit. Mondjuk ott - többek között -  megdugtak egy tengeri malacot, itt meg bébifókaszemet esznek és tigrishere pálinkát isznak, miközben szétlövik magukat drogokkal. Gondolom rájöttetek, hogy csak felnőtt olvasóknak ajánlott.

Köszönöm, hogy elolvastátok a bemutatómat.

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterporkerkepregenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr4316400312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása