Peter Porker képregényei

Peter Porker képregényei

Hellboy 5. - Szólít a sötétség

2020. április 16. - Peter Porker

Sziasztok!

Bizonyára már tudjátok, hogy nagy Hellboy rajongó vagyok, amit főleg az elmúlt pár évben itthon a Vad Virágok Könyvműhely gondozásában megjelent kötetek alapoztak meg. Azelőtt én nem ismertem a karaktert, a filmeket is csak fél szemmel néztem végig, ha egyáltalán végignéztem. Viszont kövezzetek meg, a Hellboy reboot film tetszett. Annak a filmnek az alacsony költségvetés ellenére volt szíve. Mellesleg pedig a Nagy Vadászat képregény volt az alapja, aminek a jelen bejegyzés alanya a közvetlen előzménye.

Viszont eddig kimaradt a listáról, míg a Nagy Vadászatot (6. kötet) elolvastam, addig ezt nem. Igazából erre is igaz, hogy kár volt kihagyni. Igazi sötét, gót, négyszögletes dolog ez még mindig, amiért imádjuk.

 A kötet elején Hellboy a szokásos tevékenységének él, halottakkal pókerezik, majd egy gennyes anyajegyből levetve bőrét egy szárnyas lényként újjászületve sátánul kezd el beszélni, majd felébred a rémálomból. :P

Ébredés után egy kis friss levegőt szeretett volna szívni, de hirtelen egy boszorkányszombat közepén találja magát. Miért is? Mert a boszorkányok szeretnének egy királyt, aki ki más lehetne, mint Anung un Rama, azaz Hellboy barátunk. A pokolfajzat visszafogottan elutasítja az ajánlatot, mivel már elege van, hogy mindenki csak azt akarja, hogy uralkodjon felette. De ne aggódjatok, a boszorkányok sem maradnak uralkodó nélkül (folyt. köv. a hatodik kötetben).

Nos innentől indul Hellboy kirándulása az orosz népmesékbe. Ugyanis a Baba-jaga (Vasorrú bába) bosszút forral "hősünk" ellen, aki korábban kiszúrta az egyik szemét. Hellboy így szembetalálja magát a Baba-jaga csontvázhadseregével, ami elől csak az Erdő szelleme, Ijeszij tudja megmenteni, akinél maradhat egy éjszakára. Másnap menekülés közben egy orosz háziszellemmel kénytelen vacsorázni, aki a kályhából gorombáskodik Hellboy-jal. De Baba-jaga rémei elől nincs menekvés... ugyanis Piros ellen küldi az egyik legrettegettebb csatlósát, Koshcheit, a haláltalant.

"Koshchei, a haláltalan. Lelke egy tojásban, az egy kacsában, az egy nyúlban, az egy kecskében lakozik, Baba jaga pedig elrejtette a kecskét, szóval nem lehet megölni."
(részlet a képregényből, kiadta a Vad Virágok Könyvműhely, 2019., ford.: Szabó András és Varga G. Dániel)

Baba-jaga összes erejének felhasználása árán rájön, hogy Koshchei sem képes megölni Hellboyt, ugyanis ő is haláltalan. A hosszú küzdelem és menekülések közepette Hellboy találkozik a Világszép Vasziliszával, aki életét áldozza hősünkért, csak hogy az menekülhessen a Bába világából. Érdemes utánaolvasni Vasziliszának és a babájának, ugyanis fenn van neten a legenda. Röviden annyit, hogy a Bába ott is főszereplő, a legkisebb lány pedig, aki világéletében jó volt, megkapja méltó jutalmát. Emellett pedig háztűznézőbe is elmehetünk a mostohájához (Baba-jaga ajándéka miatt a kislány gonosz mostohája és annak lányai szénné égnek a Bábától kapott lámpás fényében a saját házukban).

Érdemes a Hellboy-jal foglalkozni. Rengeteg érdekes háttértudást tud az ember összeszedni, ha szorgalmasan utánaolvas a szereplőknek, én egyébként ilyen vagyok. Mignola pedig hatalmas, mint Gaiman, akinek a Sandmanjénél a tárgymutató kevésnek bizonyul néha a történet megértéséhez. Ezért is szoktam rá a keresgélésre.

A képek a képregényből kerültek kifényképezésre, a képregényt Duncan Fegredo rajzolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://peterporkerkepregenyei.blog.hu/api/trackback/id/tr7815616642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása